Miljo og CSR

Dansk gartneri med fokus på miljøet

Vi sætter en ære i at dyrke vores tomater, agurker og peberfrugter under størst mulig hensyntagen til vores miljø og omgivelser, og vi arbejder målrettet på at have det laveste CO2 aftryk i Europa indenfor vores branche.

Vores ambition er at fremavle de mest velsmagende væksthusgrøntsager af højeste kvalitet på markedet, og alt dyrkes i væksthuse på Fyn.

Vores udvalgte gartnere passer, plejer og håndplukker hver dag hver eneste solmoden tomat, agurk og peberfrugt med stor omhu, og bæredygtighed og miljø er tænkt ind i hele produktionen:

Vi lader humlebier om at bestøve tomatblomsterne
Vi vander fortrinsvis med opsamlet regnvand
Nyttedyr om at bekæmpe eventuelle skadedyr i drivhusene
Vi benytter kun genanvendelig pap og plast til vores emballager
Opvarmningen foregår udelukkende ved brug af spildvarme
Vi er uafhængig af fossil opvarmning og vores mål er at blive CO2 neutral i 2030

Biologisk bekæmpelse

Alle vores tomatpassere er uddannet til at holde et skarpt øje på evt. skadevoldere i vores planter. Hvis man vil undgå pesticider og kemikalier, er det utrolig vigtigt, at alle planter holdes under regelmæssigt opsyn for skadedyr. Vi har dygtige medarbejdere der hele tiden monitorerer alle væksthusene, og sætter biologisk bekæmpelse i form af rovtæger og andre nyttedyr ud, hvis det er nødvendigt.

Vi benytter humlebier til at bestøve alle tomatblomsterne for at undgå brug af sprøjtemidler.

Bierne og blomsterne

Solen skinner gennem drivhusets tag og varmer luften i væksthusene hos Nordic Greens i Bellinge på Fyn. Rækker af endeløse tomater i forskellige modningsstadier og duften af tomatplanter sender næsten en tilbage til barndommens lange sommerferier.

Overalt i de store huse summer humlebier rundt omkring, travlt optaget af det, de er allerbedst til: At bestøve planter! Her er en sagte summen. Her går ting op i en højere enhed. Når humlebierne har det godt, har vores planter det godt. Og dét er det, det hele handler om. For uden bier ingen tomater, så hos os kalder vi dem hverdagens helte.

Elkedel og grøn omstilling

Vi har fået en ny elkedel som en vigtig del i den grønne omstilling. Den er nok lidt større end den, du har stående hjemme på køkkenbordet, men den fungerer dog på nogenlunde samme måde. Den hjælper os med at kunne lave varme på 100 % grøn el fra vindmøller, fordi vi kan aftage strømmen fra vindmøllerne, når de overproducerer, og bruge den til at varme vandet i kedlen op med. Denne varme bruger vi som backup til vores fjernvarme ved både nedbrud og ved spidsbelastninger. Før brugte vi naturgaskedler, men det erstatter vi nu med elkedlen. Endnu et kæmpe skridt i den rigtige retning i den grønne omstilling.

Vi reducerer næringsstof-forbruget i gartnerierne. Vi har i 2023 fået tilskud til projektet ”Gødningsblander til agurker i væksthus”. Dette gøres bl.a. med højteknologiske gødnings-/vandings-computere, hvorved gødningsblandere kan håndtere returvand og råvand til optimal sammensætning af ledningsværdi og pH.

Link til EU: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/rural-development_da