Solmodne og håndplukkede
Vi dyrker Danmarks mest forkælede tomater, agurker og peberfrugter. De håndplukkes, og får lov til at modne helt på planterne, da det får den bedste smag frem. Kvalitet, smag og omsorg for miljø og omgivelser er det vigtigste hos os – og vi er altid på udkig efter nye sorter.
Tomater og umami
Tomater er en af de frugter, i daglig tale grøntsager, der har allerstørst smagsvariation, og der findes ca. 15.000 forskellige tomatsorter på verdensplan med hver deres karakteristika. Smagen af tomat afgøres primært af to faktorer: Hvilke aromaer der frigives og forholdet mellem sødme og syre.
Tomater anses for at være den bedste plantebaserede kilde til umami, og jo mere modne de er, jo mere umami indeholder de. Hos os er alle tomater rige på umami-smagen, da de er plukket sent og dermed har et naturligt højt indhold af aminosyren glutamat.
Danske tomater er i sæson fra april til november, men vores dyrkningsmetoder gør, at vi kan dyrke dem året rundt.
Røde sundhedsbomber
Tomater er sund og mager mad med kun ca. 100 kJ pr. 100 g. De strutter med C- og K-vitaminer, og når du spiser tomater, får du både E- og A-vitaminer, fibre og kalium.
Lycopen
Det er et stof der hedder lycopen, der giver tomaterne den røde farve. Lycopen er en antioxidant, der har en masse gode egenskaber for helbredet. Specielt mener man, at lycopen kan være med til at nedbringe risikoen for udvikling af en række kroniske sygdomme og reducere kræftdødelighed.
Tomater har et meget højt indhold af lycopen. De indeholder mere lycopen pr. gram end nogen andre frugter eller grønsager, og lycopen forsvinder ikke ved opvarmning, så jo flere tomater du bruger, og des mere tomaterne er koncentreret eller kogt ind i fx en sauce, jo mere lycopen indeholder retten.
Tomatens rejse fra Peru til Europa
Tomaten stammer oprindeligt fra Peru, men blev med tiden mere udbredt i Mellemamerika, hvor den blev tæmmet og avlet som almindelig afgrøde. I 1500-tallet blev den indført i Europa af spanierne. Tomaten er medlem af natskyggefamilien ligesom fx kartoflen, og man mente i mange år, at både kartofler og tomater var giftige. Det var først i 1700-tallet, at tomaten tog sit indtog i køkkener verden over. I dag er de blandt de mest dyrkede grønsager i verden.
Tomattips og FAQ
Sådan opbevarer du dine tomater
Læg aldrig tomaterne i dit køleskab! En vigtig forudsætning for de danske tomaters rige smag er, at de ikke køles ned. Får tomaterne kulde, standser man nemlig den naturlige modning, der er med til at give smag og aroma. Opbevar derfor tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur – de pynter på bordet, og tomaternes holdbarhed forringes ikke det mindste.
Sådan flår du tomater
Hæld kogende vand over tomaterne, og lad dem stå i et par minutter. Hæld vandet fra, og gnid skrællen af.
Undgå madspild
Måske er du en af dem der smider dine tomater ud, når de begynder at se lidt rynkede ud? Det skal du ikke. Det er nemlig her, tomaterne er fyldt med allermest smag Måske ser de ikke smukke ud i salaten eller er sprøde at bide i, men så smid dem på panden eller i ovnen med god olivenolie, lidt salt og peber, måske noget hvidløg og steg/bag dem helt møre. Server dem som tilbehør til grillet fisk, eller rør dem sammen med en god pasta og masser af frisk basilikum.
Peberfrugter
Peberfrugter er en god kilde til vitaminerne A, E, C, folat og B6, som styrker dine øjne, dit immunforsvar, dine røde blodceller, hud og DNA, og som hjælper din krop med at omdanne maden til energi. Peberfrugt har et lavt kalorieindhold men et højt indhold af mineralet kalium, som styrker dit blodomløb, og kan sænke dit blodtryk.
Peberfrugter har en skøn form og fås i alle trafiklysets farver, som er dikteret af modningsgraden. De er en del af natskyggefamilien ligesom bl.a. kartoflen og tomaten. Peberfrugter stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika og kom til Europa i 1700-tallet. De blev udbredt i Danmark fra 1960’erne.
Husk at opbevare peberfrugter i en pose i køleskabet. Det holder peberfrugterne knasede sprøde og friske.
Agurker
Agurken stammer oprindeligt fra Indien, hvor den har været dyrket i over 3.000 år. I Danmark har vi kendt agurken siden 1700-tallet, hvor den kom hertil fra Sydeuropa. I 1900-tallet, hvor dyrkningen i drivhuse blev mere omfattende, begyndte vi at dyrke vores egne agurker herhjemme.
Agurken består af 95% vand, men på trods af det er den fuld af sunde og vigtige vitaminer og mineraler. Den indeholder magnesium, som er med til at berolige dit nervesystem, og samtidig kan virke blodtrykssænkende. Den indeholder også K-vitamin, og K-vitamin hjælper bl.a. kroppen med at optage kalk fra kosten. Agurken indeholder kun 15 kalorier per 100 gram, så du kan med god samvittighed spise løs.
En agurk omtales i daglig tale som en grøntsag, men botanisk set er agurken faktisk et bær med mange kerner/frø og tæt beslægtet med squash, græskar og melon.
Agurker skal opbevares i en pose i køleskabet. Det holder dem sprøde og friske og forlænger holdbarheden.
Dansk salat når det er bedst
Vi er i fuld gang med vores nye, danske salatprojekt, hvor vi arbejder passioneret med at udvikle smagfulde salater af højeste kvalitet og med ekstra sprødhed. Det er ready-to-eat produkter med længere holdbarhed end den du kender fra supermarkederne i dag – det er ganske enkelt dansk salat, når det er bedst.
Produktionen ligger i vores nye, klimakontrollerede væksthus i Bellinge på Fyn, hvor grøn omstilling, recirkulation og naturens egne processer er i fokus. Salatproduktionen er 100 procent automatiseret fra frøet bliver sået, til salaten ligger i bakken.
Vi dyrker følgende sorter: Nordic Crisp og Nordic Crisp Mix, Lollo Bionda.
Højteknologisk produktion
Væksthuset styres af operatører via computerprogrammer, og med hjælp fra kameraer tilsluttet kunstig intelligens, overvåges planterne konstant for sygdomme, svampe- og skadedyrsangreb, så vi kan gribe ind i tide.
Vi har de seneste 5 år samarbejdet med ingeniører fra USA og Canada, som er blandt de dygtigste indenfor gartneri og landbrug, og alle maskiner i Nordic Greens Salat faciliteten er specialdesignede og måden, hvorpå salaten dyrkes er ikke set før.
Nordic Crisp
Den helt nye salatsort, som har fået navnet Nordic Crisp, er en krydsning mellem Romaine og Iceberg, og har aldrig tidligere være dyrket i Europa. Det er en ny type, der ikke udvikler sig til et salathoved, men derimod ét enkelt blad. Når salaten er klar til høst, kan man nøjes med at skære rødderne fra, inden den kommer i bakke i stedet for at skrælle blad efter blad.
Miljøhensyn og fordele:
- Klar til brug – skal ikke skylles
- Ekstra sprødhed
- Salat uden pesticider
- Ca. 90% mindre vandforbrug end salat fra friland
- Solenergi fra egen solcellepark
- Fra vores væksthus på Fyn – året rundt
- Vanding med renset regnvand
Salaterne finder I under brandet Katrine & Alfreds i SuperBrugsen, Kvickly og 365 eller under brandet Grøn Kærlighed i REMA 1000 butikkerne landet over så længe lager haves.