Opskrifter
Her finder du alle vores lækre, velsmagende, nemme og hurtige opskrifter til alle dagens måltider – godt hjulpet af både madbloggere og jer.
Tomatfondue
Opskrift:
500 g tomater
½ tsk basilikum
1 fed hvidløg
50 g smør
1 glas tør hvidvin
100 g reven emmentaler eller Gruyere ost
daggammelt hvedebrød i store terninger
Flå tomaterne og tryk kærnerne ud. Hak dem groft. svits dem i smør i en gryde ca. 5 min. Tilsæt vin, ost, presset hvidløg og krydderier. Rør til osten er smeltet. Dyp brødterningerne i fonduen
Tomat- og auberginefad
Opskrift 2 pers.
1 stor aubergine
4 tomater
Rasp
100 g revet ost
Olivenolie
Salt og peber
Auberginen skæres i ca. 1 cm tykke skiver på tværs og brunes let på panden i olie. Tomaterne skæres i skiver, og stilkfæstet fjernes. Rasp og lidt salt og peber blandes. Et lille ovnfast fad smøres med olie, drysses med rasp. Auberginer, tomater, rasp og ost lægges lagvis i fadet. Øverst sluttes af med lidt ost. Fadet stilles i ovnen i ca. 30 min. ved 175 grader.
Pasta med tomater, hvidløg og basilikum
ingredienser:
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
2 dl piskefløde
8 solmodne tomater
Frisk basilikum
Salt og peber
400 g frisk pasta
Tilbehør:
parmesanost og brød
Fremgangsmåde:
Hak løg og hvidløg fint. Svits løgene i olien i 3 min. Tilsæt fløde og kog op. Halver tomaterne, fjern kernerne og skær tomaterne i strimler. Vend tomatstrimlerne i saucen og smag til med frisk basilikum, salt og peber. Kog pastaen som angivet på emballagen, og vend den i saucen. Server med parmesanost og brød.
Ovnbagte kartoffel-tomater
Opskrift:
500g. kartofler
5 store tomater
2 dl olie
1 bdt. persille
3 fed hvidløg
Salt, peber.
Skyl og skær kartoflerne i skiver. Skyl og skær tomaterne i skiver. Skyl og hak persillen. Bland de øvrige ting sammen. Læg kartofler og tomater skiftevis i et ildfast fad. Tilsæt de øvrige ingredienser. Bages i ovnen ved ca. 200 grader i ca.1 time.
Mexikanske æg
Opskrift:
1 æg pr. pers.
Tomat i tern
Løg i tern
Chili, meget fint hakket
(Forholdet er ca 2 tomater og 1 løg pr. pers.)
Man tager en stegepande i en passende størrelse, og tomat og løg hakkes. Løgene ristes blanke i olivenolie, tomat og chili tilføjes efter smag. Kog ca. 5 minutter, hvorefter der laves små fordybninger i massen. Æggene slås ud i fordybningerne, et pr. fordybning. Der lægges låg på, og retten koger til æggene er smilende. Der kan eventuelt lægges en skive ost over hvert æg de sidste 5 minutter.
Retten kan nydes som tilbehør til hvad som helst og som selvstændig ret, morgen, middag eller aften – eller som tømmermandskur med masser af chili.
Langtidsbagte tomater med krydderpølse og røget laks
Opskrift til 4 personer
4 modne tomater
40-50 g hakket Chorizo-pølse
1 bdt hakket basilikum
4 spsk olivenolie
Lidt smuldret brød (brødkrumme)
Revet ost
2 fed hvidløg
Sukker
Salt og friskkværnet peber
Brød
Toppen skæres af tomaterne. De udhules, og indholdet og låget hakkes. Lægges i en skål. Fyldes med pølse, olie, basilikum, brødkrumme, hvidløg, lidt sukker, salt og peber og toppes med revet ost. Bages i ovnen ved 100 grader i min. 1 time. Jo lavere varme, jo længere bagetid, jo bedre smag.
Tallerkenanretning:
1 squash 200-300 g • 1 lille finthakket løg • 2-3 spsk. citron • 4 spsk. jomfruolivenolie • krydderurter efter smag, f.eks. persille, dild, basilikum, estragon m.m. • salt og kværnet peber • 8 skiver nyrøget laks
Squashen halveres, skæres i tynde skiver og lægges på et fad. Olie og citronsaft, salt og peber piskes til en cremet konsistens og hældes over squashene. Squash og laks lægges taglagt på tallerkenen. Det finthakkede løg og krydderurter fordeles hen over. Når tomaterne er færdige og velduftende, anrettes de på de marinerede squash-laks, og et godt landbrød serveres til.
Gratinerede svampe med tomat
Opskrift:
6-8 store champignoner eller portobello svampe
2-3 solmodne tomater
Ost
Krydderurter
Vask og rens svampene, tag evnt. stok ud, uden at ødelægge hatten. Skær stokke og tomater i fine stykker og bland, så der er mest tomat. Smag til med krydderier. Læg svampende i et ildfast fad, og fyld dem med tomatblandingen. Drys med ost og krydderurter. Bag i ovn ved 200 grader til osten er gylden og sprød. God som en lille forret eller tilbehør.
Fyldte tomater med grønne ris
Opskrift til 4 pers.
100 g risotto ris
4 store tomater (eller flere små)
2 spsk olivenolie
½ bakke finthakket basilikum
2 spsk finhakket bredbladet persille
2 spsk friskrevet parmesanost
1 fed finhakket hvidløg
Friskkværnet sort peber
Bring en grydefuld vand i kog. Tilsæt ris og salt og kog 10 min. til de er halvfærdige. Hæld vand fra risene, og lad dem dryppe af. Forvarm ovnen til 175 grader. Smør et ildfast fad som lige rummer 4 tomater. Skær de øverste 1-1½ cm af hver tomat (de bruges til låg). Læg en si over en skål og skrab forsigtigt indholdet ud af tomaterne. Stil tomaterne i det smurte fad. Rør omhyggeligt siet tomatsaft, olivenolie, basilikum, persille, parmesanost, hvidløg, og peber i risene. Fordel fyldet i tomaterne, og læg lågene på. Bag tomaterne i ovnen ca. 20 min til risene er møre. Tag fadet ud og server straks, gerne med godt Italiensk Ciabatta- eller focacciabrød til. Velegnet som forret, frokostret eller efter en biograftur.