Opskrifter
Her finder du alle vores lækre, velsmagende, nemme og hurtige opskrifter til alle dagens måltider – godt hjulpet af både madbloggere og jer.
Minut-tomat-forret med gedeost
Opskrift 2 pers.:
2 stk lyst brød
2 – 4 tomater
Gedeost
1 løg
Balsamico
Hak tomater og løg fint, og bland dem sammen. Tilsæt hvidløg, olivenolie og balsamico. Rist brødet. Steg gedeosten på panden i 2 min. (brug evt. æg og rasp), og kom den på brødet. Hæld derefter tomat- og løgblandingen over.
Maltesisk bruschetta
Opskrift:
1 filone eller ciabatta brød
4 store tomater (udkernet)
1 stort rødløg
2 dl syltede røde peberfrugter
150 g sorte oliven uden sten
50 g kapers
3 fed hvidløg
1/2 dl olivenolie
Alle ingredienser hakkes i små tern og blandes med hvidløg og olivenolie. Brødet skæres i små firkanter og lægges tæt på et fad. Fordel blandingen hen over og lad den trække lidt inden servering. god som forret – Varier selv mængden af fyld efter ønske.
Bagte kryddertomater
Opskrift:
4 – 8 tomater (alt efter størrelse)
1 spsk oregano
1 spsk merian
1½ spsk rasp
½ spsk salt
½ spsk friskkværnet peber
2-3 spsk revet ost
Skær tomater over på langs, og læg dem med skærefladen op i et ovnfast fad. Bland alle de resterende ingredienserne godt, og læg dem ovenpå tomaterne. De kommes nu i en 200 grader varm ovn til osten er smeltet og har fået en let gylden farve. Lækker som forret eller garniture.
Grillet tomat med caviar
Opskrift:
4 tomater
1 mango
1 avocado
50 g oscietra caviar
1 citron
Blancher tomaterne, og skær derefter toppen af tomaterne af. Skrab kødet og kerner ud af dem, og grill dem i ovnen, indtil de er gyldne på toppen. Skræl mango og avocado, skær dem i små tern, og vend dem i citronsaft sammen med lidt honning. Når tomaterne er færdige fyldes de op med salaten og hver tomat pyntes med 12 g oscietra caviar.
En let forret med feta-tomater
Opskrift:
Tomater
Feta
Rødløg
Timian
Olivenolie
Tag et antal stykker sølvpapir passende med antallet af spisende, og læg fetastykker, tomatskiver og rødløgsskiver på. Krydr. med timian, salt og peber. Pak sølvpapiret sammen, og stil pakkerne i ovnen på 180 grader i ca. 10-15 min. Det smager utrolig godt, og fylder ikke så meget, som forretter nogen gange kan gøre.
3 slags ovnbagt tomatbrød
Opskrift: Kuvertbrød med tomat, Feta og oliven 4. pers.:
4 – 6 tomater
100 g fetaost
Persille
Sorte oliven
2 fed hvidløg
Olivenolie
Salt og friskkværnet peber
Grovft brød, flutes eller lign.
Skær lommer i brødet, som Hasselbach kartofler. Mos feta med friskhakket persille, hvidløg, lidt olivenolie og peber i en skål og fordel i hver brødlomme. Tomaterne skæres i skiver og saltes let. En skive sættes i hver brødlomme sammen med en halv oliven. Lidt ekstra olivenolie dryppes over. Umiddelbart før servering sættes brødene i en 180 grader varm ovn i ca. 10 min.
Opskrift: Gratineret landbrød med tomat, basilikum og Gorgonzola til 4 pers.:
4 skiver landbrød
4 tomater
Olivenolie
80 – 100 g Gorgonzola
Frisk basilikum
Salt og friskkværnet peber
Tomaterne ridses, dyppes i kogende vand og skindet fjernes. Deles i både, kernerne fjernes og tomatkødet skæres i tern. Brødet dryppes med olivenolie. Tomater og basilikum lægges på, Gorgonzola smuldres over og der krydres med salt og peber. Ristes i et par minutter i 225 grader varm ovn, umiddelbart før de skal nydes.
Opskrift: Gratineret rugbrød med tomat, røget spæk og Mozzarella til 4 personer:
12-14 små tomater
2 skiver groft og frisk rugbrød
100 g Mozzarella
8 tynde skiver røget spæk (ca. 50 g)
Olivenolie
Salt og friskkværnet peber
Rugbrødet skæres i 2 trekanter. Lidt olie hældes over. Tomaterne halveres og lægges på brødet. Mozzarellaen fordeles over. 2 tynde skiver spæk (kan evt. rulles ud med kagerulle) lægges på hvert brød og der krydres. Ristes umiddelbart før servering i 200 grader varm ovn ca. 8 min.
Tomatsyltetøj
Opskrift:
1 kg modne tomater
1 kg sukker
3 citroner
Tomaterne skoldes og flåes, blendes eller køres igennem kødhakkeren. Koges sammen med citronerne, som er skåret ud med skræl, og sukkeret. Koges ca ½ til 1 time til en passende konsistens. Hældes på atamon skyllede glas og bindes til. Det smager fortryllende af dansk sommer.
Tomatchutney
Opskrift:
3 ½ kg tomater
½ kg æbler
½ kg rosiner
½ kg sukker
1 spsk salt
1 teske stødt ingefær
1 teske cayennepeber
½ kg løg
½ l eddike
Tomater, æbler, løg og rosiner kommes i blenderen eller køres igennem kødhakkeren. Mosen koges med eddike og krydderier på meget lavt blus i 2-3 timer, til chutneyen er kogt helt ud. Det kan hældes igennem en sigte afhængigt af, hvor fint man vil have det. Hældes på atamon skyllede glas og bindes til med det samme.